Forstå affaldshåndtering & affaldssortering

Oprettet d. under Viden om rengøringsudstyr

Forstå affaldshåndtering & affaldssortering

Affaldshåndtering og affaldssortering

Det er to ord, der lyder meget ens og som også sagtens kan gå hånd i hånd, hvis man spiller sine kort rigtigt. 

 

Affaldshåndtering er selve måden, hvorpå du håndterer affaldet. Det kan være i restauranten, i privaten, på kontoret eller blandt rengøringsfirmaets kunder.  

 

Affaldssortering har en mere bæredygtig klang og handler om, at affaldet skal sorteres i forskellige materialer, så affaldet kan genanvendes. 

 

Lægger man de to begreber sammen, handler det om at håndtere sit affald således, at det bliver sorteret ordentligt. I virksomheden handler det blandt andet om at gøre det let for sine medarbejdere eller ansatte at sortere affald rigtigt. Det kan i praksis ske ved at opstille forskellige skraldespande og -poser til forskellige slags affald (se guide længere nede). Det kan eksempelvis være ved bruge hygiejneposer på toiletterne. 

 

De fleste kender primært til affaldssortering gennem de kommunale tilbud, hvor kommunen stiller forskellige skraldespande op, så vi borgere kan sortere vores affald bedre. Jovist er kommunerne stadig ikke ensrettet endnu, men der er om ikke andet altid en kommunal plan for affaldssortering, og det samme bør der være i din virksomhed - på kontoret såvel som på værkstedet. 

 

Sørg for at give dine medarbejdere de bedste forudsætninger for at sortere deres affald. Hvorfor? Foruden at det giver en indiskutabelt god CSR-værdi, så gør du også en forskel i det store billede. Selvom vi i Danmark er et foregangsland for grøn omstilling, så er vi faktisk også europamestre i at producere affald. Samtidig er det kun under 10% af alle danske virksomheder, som sorterer plastik og endnu færre som sorterer deres madaffald. Det er en kedelig tendens, som vi alle bør imødekomme ved at tænke os lidt mere om. 

Hvad er vores forudsætning?

Rent Engros udspringer af eget rengøringsfirma med mange års erfaring med at håndtere affald. Det gælder både internt, men også ude ved kunden, hvor håndtering af affald naturligvis indgår i jobbeskrivelsen. Her har vi på godt og ondt oplevet masser af forskellige tilgange til måder at affaldssortere, hvilket ikke altid er lige pænt. Foruden altid at hjælpe vores kunder med løsningsforslag, så tilbyder vi også bæredygtige produkter til en mere miljørigtig affaldshåndtering. 

 

Vil du have råd om affaldshåndtering, er du velkommen til at kontakte os her

 

Affaldssortering – Papir

 

En simpel guide til affaldssortering

Vi kan gøre nok så meget i forhold til at hjælpe vores kunder med håndteringen af affaldet, men vi kan ikke stå klar hver gang et æble eller en dåse skal i skraldespanden. Derfor er det virksomheden selv, som skal blive bedre til at sortere affaldet.

 

Affaldssortering er meget mere kompleks end som så, men man skal starte et sted. Hver dansker smider årligt et lille ton affald ud, så det er altså ikke bare noget, vi kan henkaste.

 

Det vigtigste er at have den nødvendige viden om forskellen på affald. Derfor har vi samlet en lille guide:

 

1) GLAS

 

Glas er sodavandsflasker, vinflasker osv. Her er det vigtigt at bemærke, at marmeladeglas, pestoglas og lignende KUN må smides i denne bunke, hvis det er rengjort. Fjern også metallåget og læg det i metal.

 

2) PLAST

 

Vandflasker, plastikemballager, plastikbakker osv. – sorter evt. også i hård plast (eks. plastikmøbler) og blød plast (eks. bæreposer).

 

3) PAPIR

 

Avis, reklamer, køkkenrulle osv. Vær opmærksom på ikke at smide papir med plast i samme affaldsbunke. Det kan være gavepapir og lignende.

 

4) PAP

 

Æsker, papkasser, æggebakker osv. Bemærk her, at det ikke gælder pap, der har været i tæt kontakt med fødevarer. Alle hvidløgselskere ved eksempelvis godt, at hvidløg også hænger fast i selve pizzabakken.

 

5) METAL

 

Konserves, ståltråd, dåser, skruer osv. Sørg igen for at rengøre dine konservesdåser, så affaldsposen ikke er fyldt med majs og lignende affald. 

 

6) FARLIGT AFFALD

 

Kig efter faresymbolet. Det kan være maling, opløsningsmidler, elpærer, batterier osv.

 

7) HAVEAFFALD

 

Jord, ukrudt, græs osv. Det gælder naturligvis primært personer, som beskæftiger sig med havearbejde - både i arbejdsregi og i privaten.

 

8) RESTAFFALD

 

Affald fra din husholdning, der ikke kan genanvendes. Hvis du ikke kan kategorisere dit dagligdagsskrald i en af de andre sorteringsgrupper, så er det et godt pejlemærke for, at det skal i restaffald.

 

Guide til affaldssortering
 

De 8 punkter kan sagtens blive delt og adskilt endnu mere, men med fornuftens stemme må vi også erkende, at lidt er bedre end ingenting. Hvis I som virksomhed eller du som privatperson bare tænker på få af ovenstående punkter, gør man allerede en væsentlig forskel … Igen: LIDT er bedre end ingenting.

Vores bæredygtige tiltag

I Rent Engros har vi en kategori, som hedder Affaldshåndtering. Heri udbyder vi de produkter, vi selv anvender i eget rengøringsfirma. Der er selvfølgelig tale om produkter, der ikke sætter et negativt aftryk på miljøet.

 

Vi tilbyder flere forskellige plastiksække. Her er nogle LPDE-plast (low density polyethylen), mens andre er af HPDE-plast (high density polyethylen). Fælles for begge er, at de er produceret af bæredygtig plastik, som kan genanvendes.

 

Derudover har vi også et helt sortiment af bæredygtige rengøringsprodukter fra TANAS Green-Care-serie. Heri kan man blandt andet finde: 

 

… og meget mere!

 

Det kan godt være, at vi røg lidt ud af et sidespor, men det har vi det helt OK med, når det handler om miljøet.

 

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på affaldshåndtering og affaldssortering. Vi håber også, at du har fået en idé om, hvad vi mener, når vi siger, at de to ting kan - og bør - gå hånd i hånd. Hvis ikke, så tag endelig fat i os. Så kan vi personligt forklare dig alt om affaldshåndtering og -sortering. Det vil vi meget gerne bruge vores tid på. 

 

Kontakt os på: 70252494 eller send dit spørgsmål her