Hvad betyder HEPA - og hvorfor er det vigtigt?

Oprettet d. under Viden om rengøringsudstyr

Hvad betyder HEPA - og hvorfor er det vigtigt?

Hvad betyder HEPA - og hvorfor er det vigtigt?

I Rent Engros udbyder vi en HEPA Rygstøvsuger på batteri og en version med ledning.

 

HEPA er dog ikke navnet på en virksomhed eller et brand, men står derimod for den kvalitet, som støvsugernes filtersystem indeholder. 

 

HEPA står for: High-efficiency particulate air. Et HEPA-filter bortfiltrerer selv de mindste og mest vanskelige støvpartikler – faktisk op til 99,99%. I gængs tale er et HEPA-filter derfor også blevet et synonym for det ypperste og ultimative filter, der findes.

Er der forskel på HEPA-filtre?

Ja, der er forskel på HEPA-filtre. Ens for alle slags er, at vi er oppe i den øverste ende af skalaen for partikelfiltrering og ren-luft-teknologi. Her er de 5 filtrerings-klasser:

  • EPA 10 – 85%
  • EPA 11 – 95%
  • EPA 12 – 99,5%
  • HEPA 13 – 99,95%
  • HEPA 14 – 99, 99%

Desto højere nummeret er på filtrene, desto flere partikler bliver frasorteret. 

 

Vi vil i samme omgang nævne, at Rent Engros’ HEPA-filtre (HEPA 13/14) i samspil med vores HEPA Rygstøvsugere er certificeret og testet til at frasortere 99,97% af alle støvpartikler i henhold til IEST-RP-CC001 testkrav.
 

HEPA-filteret blev ikke opfundet over natten, men har gennemgået en spændende historisk udvikling. 
 

HEPA-filter

 

Krig, radioaktivitet og Nobel en del af HEPA’s historie

Tro det eller ej, men teknologien bag HEPA blev oprindeligt vakt til live under 2. verdenskrig. Her bar tyske soldater gasmasker med et ufatteligt højt filtreringsevne, som verden endnu ikke havde set. Den teknologi fik de naturligvis ikke lov til at beholde for sig selv. 

 

Briterne opsnappede hurtigt teknologien og videreudviklede samme, så filtersystemet kunne implementeres til egne gasmasker. Dernæst var det amerikanernes tur til at videreudvikle filtersystemet. Amerikanerne skulle i 40’erne bruge et højeffektivt filtersystem, som frasorterede alle radioaktive støvpartikler fra luften. Her brugte de tyskernes og briternes foregående filtersystem (daværende HEPA) og optimerede dem yderligere, så også radioaktive støvpartikler kunne sies fra. 

 

Den sidste krølle på historien er, at selveste Irving Langmuir (nobelprismodtager) blev sat til at teste virkningen af filtersystemet i forbindelse med radioaktive støvpartikler. Her udledte han, at det højst var 0,3 mikroskopiske partikler, som kunne identificeres efter luften havde været igennem datidens HEPA-filtre. 

 

Sidenhen har teknologien blevet ved at rykke sig, således filtreringen løbende er blevet bedre. I dag er ren-luft-teknologien så markant, at de bedste HEPA-filtre sender renere luft tilbage i lokalet, end den luft, de har taget imod. 

 

Så når en “dårligere” version af HEPA-filtre har klaret krig og radioaktiv stråling, kan vi også garantere dig for, at den allernyeste teknologi på området kan klare pollenallergi og tobaksrøg. 
 

HEPA-historie

 

Hvorfor er HEPA nødvendigt?

HEPA-filtre kan fange de mindste støvpartikler, hvilket det historiske afsnit om noget beretter om. Men hvorfor er det overhovedet vigtigt med så høj kvalitet? 

 

Den høje kvalitet er essentiel, fordi nogle partikler ligeledes er så små, at det kræver HEPA-teknologi, hvis du vil sikre, at de ikke er til stede. 

 

Nutidens mindre eksponering for diverse luftbårne partikler har ligeledes gjort os mindre resistente for de partikler, som vi i så fald eksponeres for. Derfor får flere også allergiske reaktioner såvel som andre konsekvenser, de mikroskopiske partikler kan bære rundt på. 

 

På en arbejdsplads med mange muligheder for allergier, er det derfor en selvfølge, at arbejdsmiljøet er optimeret på ren-luft-området. Det samme gør sig naturligvis gældende ved de, som arbejder med rengøring. Rent Engros udspringer fra rengøringsfirmaet Koncept Rengøring. I rengøringsfirmaet har vi mange ansatte, som eksempelvis støvsuger hver eneste dag, og vi ønsker naturligvis, at deres arbejdsgang skal være lige så klinisk som det stykke arbejde, de leverer til kunden. Derfor går vi meget op i at have det bedste udstyr - såsom HEPA-filtre - for ikke at nævne selve rygstøvsugeren, der opvejer ergonomi og mindsker arbejdsskader. 

 

For at nævne bare lidt af det, HEPA-filtret beskytter mod, kan vi nævne: 

 

  • Allergi for dyr
  • Mugsporer og svamp
  • Virus og bakterier
  • Pollen
  • Støvmider
  • Allergener
  • Luftbårne mikroorganismer
  • Tobaksrøg

Kig efter HEPA

HEPA er et synonym for den ultimative filtrering. Derfor anbefaler vi også, at du altid kigger efter ordet HEPA, når du leder efter en ny støvsuger og et ordentligt filter til samme.

 

I Rent Engros kan du få:

 

 

Vi håber, at du har fået nogenlunde svar på, hvad HEPA er, og hvorfor det er vigtigt at indtænke. Både for fagprofessionelle, der støvsuger dagligt, men ligeledes i andet erhverv, der skal bruge en suveræn løsning til kontoret eller andre lokaler. Vi anbefaler endda også private at vælge en HEPA Rygstøvsuger, da det i forhold til kvalitet, holdbarhed og ydeevne ikke giver mening at lade være.

 

Har du spørgsmål til HEPA – teknologien eller vores produkter? Så kontakt os her